Zeiltochten om te leren en te genieten

Zeilles wordt bij ons zo vaak als mogelijk gegeven in de
vorm van tochten. Afhankelijk van uw leerdoelstelling
wordt een tocht gepland waarin de lesstof is opgenomen.
De planning maakt u samen met de schipper en de overige
bemanning. De lessen bestaan uit een theoretische onderbouwing,
in de praktijk toepassen en een nabeschouwing.
‘s Avonds bestaat de mogelijkheid aan boord theorielessen
te volgen. Ook is het natuurlijk mogelijk om mee
te varen en alleen te genieten van het zeilen.
Thema‘s
• Zeilmanoeuvres en zeiltrim
• Manoeuvreren op de motor
• Havens, bruggen, sluizen en ankeren
• Navigatie op stilstaand- als ook getijdewater
• Marifoongebruik
• Routeplanning (voyage planning)
• Vaarregels (BPR en BVA)
• Meteo
Speciale thema‘s
• Droogvallen met kieljachten
(gebruik van waddenstutten)
• Mediterrane voorbereiding
(erg praktisch als u gaat varen
op de Middellandse Zee)

IJsselmeer en Markermeer

Het IJsselmeer en Markermeer vormen samen de vroegere Zuiderzee en nu het grootste zoetwaterbekken van Midden-Europa. Het verleden is nog altijd terug te vinden in de vele historische plaatsen  waaronder Marken, Volendam, Enkhuizen, Hoorn, Medemblik en aan de Friese kust Lemmer, Stavoren, Hindelopen en Makkum.

Tijdens deze tochten kunnen ook de IJssel, de Randmeren of Friese meren bezocht worden. Een leuke manier om Nederland vanaf het water te leren kennen. Daarnaast biedt het veel mogelijkheden om ervaring op te doen met manouevreren onder verschillende omstandigheden zoals havens, bruggen en sluizen.

Waddenzee

De Waddenzee is verkozen tot mooiste natuurgebied van Nederland en staat op de Unesco Werelderfgoedlijst. Varen op de Waddenzee is dan ook genieten. De schitterende eilanden en het ritme vande getijdenmaken het varen tot een spectaculaire belevenis.

We krijgen te maken met eb en vloed. We moeten berekenen
hoe de stroming loopt en of de waterdiepte voldoende is om te kunnen varen. Soms is het nodig een tijstop te maken op een wantij om op voldoende water onder de kiel te wachten. Vooral in de zeegaten naar de Noordzee kan het behoorlijk spoken. Hier passen we dus extra op.

Zeiltochten Noordzee

Rondje Noord-Holland

In onze thuishaven Lelystad maken we de voyage planning of we naar het westen via het Noordzee kanaal het rondje zullen aanvangen of over het IJsselmeer en via de Afsluitdijk. De windrichting die we op de Noordzee verwachten speelt daarbij een belangrijke rol. Onderweg kunnen we onder andere overnachten in de haven van IJmuiden, Den Helder of Oudeschild, net wat we wensen en goed uitkomt. Het is een mooie en vooral ook afwisselende tocht met de drukte op het Noordzeekanaal waar grote zeeschepen waaronder cruiseschepen op steenworp afstand passeren. Eenmaal buiten de sluizen proeven we het zilte zeewater op onze lippen en bevaren we zowel Noordzee als Waddenzee.

Zeilen naar Engeland

Een overtocht naar Engeland is een geweldige ervaring. De Nederlandse kust te zien verdwijnen tot het alleen nog maar een streep is. Zelf de koers bepalen naar een haven aan de andere kant van de Noordzee. Het passeren van drukke scheepvaart routes. Een tocht waar je alles wat je hebt geleerd in de praktijk kunt brengen, waar je veel nieuwe ervaringen op zult doen. Een tocht die je het totale zeezeil gevoel laten ondergaan.

De totale tochtduur is een week (zeven dagen)