Het meer van Genève

Gepubliceerd op 18 april 2024 om 16:07

Het Meer van Genève, ook bekend als het Lac Léman, is een groot zoetwatermeer in West-Europa. Het ligt op de grens tussen Zwitserland en Frankrijk en wordt omringd door de Zwitserse kantons Genève, Vaud, en Wallis, evenals de Franse regio's Haute-Savoie en Ain.

Het Meer van Genève staat bekend om zijn prachtige landschap, heldere water en historische betekenis. De stad Genève, die aan de zuidwestelijke punt van het meer ligt, is internationaal bekend vanwege zijn rol als een belangrijk diplomatiek en internationaal centrum. 

De Noorkant van het meer is beroemd om zijn op de zuidelijk hellingen gelegen wijngaarden. Niet alleen van wege het prachtige gezicht maar ook de kwaliteit van deze wijne staat hoog aangeschreven.

Zeilen op het meer van Genève 

Het is heerlijk varen op het meer, het water is helder de natuur is prachtig en de uitzichten zijn overweldigend. Daarnaast zijn er altijd plaatsjes met uitnodigende terrasjes onder handbereik. We hebben altijd een plekje kunnen vinden om de nacht door te brengen. Niet elke haven is goed beschut tegen wind en golven. Een nachtje hobbelen en klotsen in niet fijn, bij veel wind even kijken welke haven je uit kiest.  Zeilen op het meer van Genève is een uitdanging die alle aspecten van het zeilen omvatten. Het ene moment is het haast windstil, het volgende moment is de wind heftig. Lichtweer technieken als ook stormzeilen zijn vaardigheden die goed zijn om in huis te hebben. Ook kan de wind zomaar 180 graden draaien. Planning en een goed plan B hebben zijn raadzaam. Tijdens onze tochten  bleken de weersvoorspellingen lang niet altijd betrouwbaar. Zelf opletten is daarom steeds belangrijk. 

Steden aan het meer van Genève 

Langs het Meer van Genève zijn er tal van prachtige steden en plaatsen die de moeite waard zijn om te verkennen.

Genève 

Als een belangrijk internationaal centrum herbergt Genève vele internationale organisaties, waaronder de Verenigde Naties en het Rode Kruis. De stad heeft een kosmopolitische sfeer, prachtige parken, luxe winkels en restaurants, en bezienswaardigheden zoals de Jet d'Eau-fontein en de oude stad. Daarnaast is het de stad van Calvijn, Geneve was de spil van de reformatie. Hierdoor wordt Geneve ook wel het Rome van het Protestantisme genoemd. 

Lausanne

Deze stad, gelegen aan de noordkust van het meer, is bekend om zijn levendige culturele scene, historische kathedraal en de charmante oude stad. Lausanne is ook de thuisbasis van het Olympisch Museum.

Montreux

Montreux staat bekend om zijn jaarlijkse jazzfestival en de prachtige bloemenpromenade langs het meer. Ook het middeleeuwse Château de Chillon, een kasteel aan de waterkant, is een populaire bezienswaardigheid.

Évian-les-Bains

Aan de Franse kant van het meer staat Évian-les-Bains bekend om zijn kuuroorden en het beroemde Évian-mineraalwater.

Yvoire

Gelegen aan de Franse kant van het meer, is Yvoire een pittoresk middeleeuws dorp met smalle straatjes, bloemen en oude stenen gebouwen.

Port de la Tour-de-Peilz

Port du Vieux Rhône

Een leuke haven midden in de natuur is Port du Vieux Rhône. De haven is te bereiken via een smal vaarwater in een bosachtige omgeving. De haven is voorzien van Electra en water en verder is er natuur en rust. Een geweldige haven voor lekker wandelen of een goed boek. Bereik van de mobile telefoon is er slecht. 

Beroepsvaart en vaarbewijs


Er zijn veerdiensten die over het meer varen en toeristen de kans geven om te genieten van het prachtige uitzicht op de omliggende landschappen. Het zal niemand verbazen dat deze snelvarende boten voorang genieten.

Schippers van schepen met een motorvermogen vanaf 6 pk moeten in het bezit zijn van een vaarbewijs. Dat geldt ook voor de bestuurders van zeilschepen met een zeiloppervlak groter dan vijftien vierkante meter. In Zwitserland en frankrijk wordt het Nederlands vaarbewijs erkend.

Vergunning, als het vertrekpunt van de tocht een plaats is in Zwitserland dan moet er bij de lokale autoriteit een vergunning worden gekocht. Is het vertrekpunt een plaats in Frankrijk dan is deze plicht er niet.

Het weer op het meer van Genève 

Klimaat

Het Meer van Genève heeft een gematigd maritiem klimaat. Ondanks zijn inlandse ligging in Frankrijk en Zwitserland, ondervindt het de invloed staat van de Atlantische Oceaan en de Warme Golfstroom.
Door deze invloed heeft het Meer van Genève een afwijkend weerbeeld ten opzichte van andere plaatsen in Zwitserland of in de Franse Alpen.
De gemiddelde dagtemperaturen verschillen sterk met die van andere vooral Zwitserse plaatsen. Zo ligt de gemiddelde dagtemperatuur er het gehele jaar boven het vriespunt.
Het kwik zakt alleen in de maanden december, januari en februari onder de nulgrens. De gemiddelde neerslagcijfers zijn er het gehele jaar aan de hoge kant.
Normaal gesproken is de maand mei de natste maand van het jaar.

 

Winden

Het meer staat bekend om zijn wisselende windpatronen, die de zeil- en watersportervaring sterk beïnvloeden. Verschillende winden kunnen op het meer worden waargenomen, elk met zijn eigen eigenschappen. Hier zijn enkele van de belangrijkste winden op het Meer van Genève:

Bise: De Bise is een koude, noordoostelijke wind die afkomstig is vanuit de Alpen. Deze wind kan soms sterk en koud zijn en heeft invloed op het weer aan de noordkant van het meer, vooral in het voorjaar en de herfst. De Bise kan zeilen uitdagend maken vanwege de krachtige en onvoorspelbare aard ervan.

Vent d'Été: Deze zomerwind staat bekend om zijn aangename karakter. Het is een thermische wind die in de loop van de dag opbouwt, meestal uit het zuidwesten, en zorgt voor ideale zeilomstandigheden. Deze wind kan regelmatig en relatief mild zijn, waardoor het zeilen aangenamer wordt.

Vaudois: De Vaudois-wind komt voornamelijk voor aan de Zwitserse kant van het meer, tussen Lausanne en Montreux. Het is een thermische wind die gewoonlijk 's middags opsteekt en vanuit het zuidwesten waait. Het kan een gestage en consistente wind zijn, waardoor het zeilen populair is in dit gebied.

Malan: De Malan-wind is een term die wordt gebruikt voor een zuidoostelijke wind die 's nachts of vroeg in de ochtend kan optreden. Het kan relatief fris zijn en variabel van kracht.

Grébiche: Deze lichte en variabele wind komt meestal voor in de wintermaanden en is afkomstig vanuit het noordoosten. Het kan sneeuwval en koude temperaturen met zich meebrengen.

Lichten

Langs het meer het zijn lichten opgesteld, meestal in de nabijheid van een haven. Als er sterke wind wordt verwacht gaan deze knipperen. Als er een zeer sterke wind wordt verwacht wordt het een schitterlicht. Om aan te geven dat het echt verstandig is voorzichtig te zijn de volgende video.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.