Voorbereiden van een vaartocht

In dit eerste blog wil ik graag heel grof de kaders uitzetten van wat er komt kijken bij het voorbereiden van een vaartocht. Daarnaast geef ik toch ook al tools die bij de voorbereiding kunnen helpen. In later blogs zal ik per onderdeel wat meer informatie trachten te geven.  

Lees meer »

Met trailersailer op reis.

Het kajuitjacht Focus 750  en de trailer zijn geleverd. De inbouw van apparatuur is achter de rug. Dan kan er eindelijk worden proefgevaren. Dit jaar was natuurlijk alles anders dan voor de Corona ellende. Voor het testen hadden we veertien dagen uitgetrokken. Nu nog een goede Locatie. In eerste instantie stond Frankrijk op de planning maar het door ons uitgekozen gebied begon al  rood te kleuren.

Lees meer »

Trailer en Zeiljacht

Als je het een zoekmachine vraagt komen er maar weinig bruikbare links naar voren. Als je het nogmaals vraagt in het Engels komen er al meer links naar voren. Er blijkt daar zelfs een heuse Wikipedia te zijn. Daar blijkt dat al vroeg in de jaren vijftig van de vorige eeuw begonnen is met het experimenteren met kajuitjachtjes op een trailer. Deze boten waren voornamelijk zelfbouw boten van hechthout en boten van plakhout. Ook in Nederland werd gebouwd in plakhout denk aan de Pluis en de Kolibri.

Lees meer »

Chiptuning

Om een auto meer vermogen te geven bij hetzelfde toerental is Chiptunig een mogelijkheid. Het woord chipchuning is eigenlijk een beetje een verouderd woord. Wat er nu gebeurt is dat softwarematig het motormanagement wordt geoptimaliseerd. Het motormanagement is veelal niet langer het terrein van techneuten maar meer van de commerciële afdeling. Het ontwikkelen van en motor is duur. Vandaar dat er van die ontwikkeling zo optimaal mogelijk moet worden geprofiteerd. Vandaar dat we technisch gezien dezelfde motor niet alleen zien in verschillende modellen auto maar ook in verschillende merken. Bij al die merken en modellen levert diezelfde motor een ander vermogen. U als gebruiker heeft aan al die marketingoverwegingen geen boodschap. Vooral als u met een zware trailer rijdt, wiltu een motor die optimaal presteert. Meestal zal dat het ontwerpvermogen van de motor zijn.

Lees meer »