Chiptuning

Gepubliceerd op 17 november 2020 om 16:55

Om een auto meer vermogen te geven bij hetzelfde toerental is Chiptunig een mogelijkheid. Het woord chipchuning is eigenlijk een beetje een verouderd woord. Wat er nu gebeurt is dat softwarematig het motormanagement wordt geoptimaliseerd. Het motormanagement is veelal niet langer het terrein van techneuten maar meer van de commerciële afdeling. Het ontwikkelen van en motor is duur. Vandaar dat er van die ontwikkeling zo optimaal mogelijk moet worden geprofiteerd. Vandaar dat we technisch gezien dezelfde motor niet alleen zien in verschillende modellen auto maar ook in verschillende merken. Bij al die merken en modellen levert diezelfde motor een ander vermogen. U als gebruiker heeft aan al die marketingoverwegingen geen boodschap. Vooral als u met een zware trailer rijdt, wiltu een motor die optimaal presteert. Meestal zal dat het ontwerpvermogen van de motor zijn.

 

Dion Tombal van ATM tuning uit Houten vertelt daar het volgende over:

 

Chiptuning is een softwarematige optimalisatie van de afstelling van de motor. Met behulp van een technische controle en datalog wordt er in kaart gebracht wat de potentie is van uw wagen.

Vervolgens worden er diverse parameters, denk bijvoorbeeld aan de brandstof- en turbodruk, aangepast om de afstelling van de motor te verbeteren.

Als gevolg van een tuning zal het motorblok meer vermogen kunnen genereren op hetzelfde toerental wat vooral handig kan zijn bij bijvoorbeeld inhaalmomenten of het trekken van zware lasten, denk aan een trailer of caravan.

 

Om er voor te zorgen dat het veilig blijft worden er zowel tijdens als na het tunen diverse controles uitgevoerd om er zeker van te zijn dat we binnen de marges blijven. Factoren als de uitlaatgastemperatuur en de absolute turbodruk worden continu gemonitord.

 

De chiptuning is een legale en veilige aanpassing en in de meeste gevallen kunt u ook uw fabrieksgarantie gewoon behouden.

 

 

ATM Chiptuning

Zeilschip 18
3991 CT Houten
Nederland

030 2373070

houten@atm-chiptuning.com

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.