Trailer en Zeiljacht

Gepubliceerd op 17 november 2020 om 17:27

Als je het een zoekmachine vraagt komen er maar weinig bruikbare links naar voren. Als je het nogmaals vraagt in het Engels komen er al meer links naar voren. Er blijkt daar zelfs een heuse Wikipedia te zijn. Daar blijkt dat al vroeg in de jaren vijftig van de vorige eeuw begonnen is met het experimenteren met kajuitjachtjes op een trailer. Deze boten waren voornamelijk zelfbouw boten van hechthout en boten van plakhout. Ook in Nederland werd gebouwd in plakhout denk aan de Pluis en de Kolibri.

Maar voornamelijk vinden we de Trailerbare kajuitboot in het buitenland. Een trendsetter en toch een vreemde eend in de bijt is de MacGregor 26M Een motor-sailer waar over het algemeen zware buitenboord motoren achter hangen zodat het zelfs mogelijk zou moeten zijn met deze “zeilboot” te waterskiën.

Daarnaast zijn er de bekende Dragonfly trimarans en de Corsair. Een aardig overzicht kun je vinden op de site https://www.toerzeilers.nl/display-regiooost/item/936-overzicht-trailerbare-kajuitboten

Trailer-sailer voor Sail4you

De markt van de kleiner kajuitboten wordt gedomineerd door de Polen. Veel van deze boten zijn gemaakt voor de grote binnenmeren en de Oostzee. Uit dit aanbod hebben we de keuze gemaakt voor de Focus 750. Een lekkere snelle zeiler.

ength hull                                           7,50 m
lenght waterline                              7,30 m
beam                                                   2,50 m
hull min. draft                                   0,28 m
max. draft                                           1,50 m
light displacement                          1500 kg
lifting keel                                          350 kg
inside ballast                                     200 kg
mast height                                       9,00 m
main sail                                              20 m2
jib                                                          11,5 m2
gennaker                                            40m2 berths      4
CE category        C/B

Rijbewijs B en BE

Wat mag je nog trekken met het B rijbewijs? Als de trailer niet boven de 750 kg (gewicht trailer en maximaal laadvermogen). Dan mag je dat trekken met het B rijbewijs. En als het totale gewicht van de trailer en de auto niet boven de 3500 kg uitkomt (gewicht trailer en maximaal laadvermogen gewicht auto + maximaal laadvermogen).

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.